Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Oppositie-kroeg ‘Vrijheid’ in St. Petersburg

'wine, how classy people get wasted'
Voor politieke tegenstanders van de Russische president Poetin in het niet altijd eenvoudig om een vergaderruimte te vinden, zeker niet eentje die ook nog eens gezelligheid uitstraalt.

Eigenaren van kroegen en restaurants zijn vaak huiverig om bijeenkomsten van de oppositie toe te staan uit angst voor de autoriteiten. Op allerlei manieren kan de overheid ondernemers immers het leven zuur maken, bijvoorbeeld door politie en belastingdienst extra te laten controleren maar ook brutere methoden worden in Rusland bepaald niet geschuwd.

Gelukkig voor de oppositie telt Moskou bars zoals ‘Jean-Jacques’ en ‘Zavtra‘, waar de activisten en intelligentsia van de stad elkaar treffen, en heeft St. Petersburg sinds kort de Svoboda (Vrijheid) Kroeg. Russen zouden Russen niet zijn als het politieke niet met alcohol kan worden gecombineerd natuurlijk.

'i only drink to make you more interesting'In Svoboda werken uitsluitend activisten en de tekst op het spandoek achter de bar betekent: “Wij eisen eerlijke en vrije verkiezingen!”

De kroeg wordt daarom ook wel ‘het kind van de anti-Poetin demonstraties’ genoemd. Op bijeenkomsten in Svoboda komen soms wel honderd bezoekers af. Volgens manager Natalya Gryaznevich wordt de bar zo nu en dan geobserveerd maar zijn er nog geen controles geweest. “Als ze komen zijn we er klaar voor”, zegt ze vol goede moed.

Ook hoopt ze mensen aan te trekken die tot nu toe niet bij de protesten betrokken waren. “Voor iemand met een gemiddelde belangstelling in politiek is het makkelijker een kroeg te bezoeken dan een protestbijeenkomst want – zelfs als demonstranten toestemming hebben van de autoriteiten – dan loop je kans op arrestatie of dat ze foto’s van je nemen.”

'beer, helping ugly people have sex since 1862'De bar maakt politiek dus laagdrempeliger en dat komt ook door de activiteiten die men er organiseert, zoals de verkiezing van ‘de meest weerzinwekkende Rus’, een stemming over welke wetten afgeschaft zouden moeten worden en een ‘alternatieve presidentiële nieuwjaarsrede’ nagespeeld door activisten.

Ook voor politiek geïnteresseerde toeristen lijkt Svoboda me aanzienlijk laagdrempeliger – en minder risicovol – dan het bezoeken van demonstraties en in het weekend “sluit de bar als de laatste klant vertrekt.”

DF

Gerelateerd:

Poetins corruptie en de Russische volksaard

Opinies en verklaringen over macht in Rusland

Leningrad verbiedt opblaaspoppen-race

Media-vrouw Rusland parodieert inval politie

Kremlin “helpt” Russische oppositie

Klokkenluider Navalny veroordeeld

Russische priester met Breguet horloge

Russische humor over corruptie

Boeven en dieven


Tags:        |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>