Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Opmerkelijke vrouw in Syrisch verzet FSA

female fsa-leader Zubaida al-Meeki
De rebellen van het Vrije Syrische Leger (FSA) kregen een stevige verrassing te verwerken toen ze enkele maanden geleden het ten zuiden van Damascus gelegen stadje Bibila innamen (volgens Google Maps gaat het waarschijnlijk om ‘Babbila’).

Bij een van hun wegversperringen meldde zich een vrouwelijke generaal uit het regeringsleger met de boodschap dat ze zich bij hen aan wilde sluiten. De jong uitziende vrouw Zubaida al-Meeki was al sinds oktober van plan over te lopen naar het verzet – en produceerde ook een korte video daarover – maar wegens de strenge controles door geheime diensten was dat tot dan toe onmogelijk geweest. Ze was gemotiveerd door “de misdaden en monsterlijkheden die het regime beging”.

Voordat ze uitweek naar Turkije verbleef ze na haar defectie eerst nog twee maanden binnen Syrië bij het ‘Jond Allah (Soldaten van God) Bataljon’, wiens strijders ze trainde in militaire strategie en het gebruik van wapens. Ze voelt zich er thuis. “De rebellen lachen en maken grappen, behandelen me als een oudere zus. Sommigen bidden, anderen niet, en er zijn er ook die roken en zelfs alcohol drinken.”

De Syrische filmmaker Abo Adnan zegt dat ze tussen de rebellen sliep in haar militaire uniform en dat zij haar respecteerden en gehoorzaamden. De strijders vielen hem reuze mee. “Aanvankelijk dacht ik dat het om een door Al-Qaida geïnspireerde groep ging, maar dit klopte niet.” Binnenkort verschijnt zijn documentaire The Southern Heartlines waarin Al-Meeki figureert.

In tegenstelling tot de de meerderheid der officieren die deserteren vluchtte zij dus niet direct de grens over, maar dat is niet hetgeen wat haar het meest bijzonder maakt. Al-Meeki is Alawiet, dus behorend tot de stam van president Assad. Hierdoor stuitte ze aanvankelijk natuurlijk op stevig wantrouwen bij de rebellen, maar de verklaring is dat haar familie oorspronkelijk afkomstig was van de door Israël bezette Golan Hoogvlakte. Binnen Syrië hadden deze vluchtelingen een erg lage status, in tegenstelling tot de Alawieten uit Qurdaha waar Assad vandaan komt.

Toen het regime lucht kreeg van haar wankele loyaliteit werd haar huis bestormd en haar broer ontslagen bij het ministerie. Ze vroeg haar ouders om zich voor hun eigen veiligheid van haar te distantiëren, maar dat weigerden ze. “Ze zijn blij en trots op wat ik gedaan heb en zeiden: ‘Jij bent vrij en – als God het wil – Syrië ook’.”

DF

Gerelateerd:

Feminisme in Tunesië

Gsm’s en het moderne martelen

Syrië: massamoord in Hula ‘onder valse vlag’?

Ledematen afgehakt bij grensovergang Syrië-Irak

CR-gas & de ‘Duitse stoel’: Arabisch martelen

Metro/15/6/2011

Komt er een Syrisch-Israëlische alliantie?

Nasrallah over de ‘Syrische Lente’

Arrestatie of ontvoering?

Wadah Khanfar op TED.com

De natuur van de staat


Tags:        |      |      |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>