Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Nikolai Dante: strip over toekomst Rusland

ND oprechtheid
“In the Year of the Tsar 2667, Britannia  stripped of its arrogant adjective by imperial decree – is a nation divided, trapped in a mire of political manoeuvring, scandal, sleaze and corruption. Nowhere is this more apparent than in the Palace of London itself, which effectively separates the ruling upperclass from the underclass.” ~ ‘Cruel Britannia’

Dante 'London'In veel opzichten is Rusland een krankzinnig land en dat geldt zeker ook voor sommige stripboeken erover.
Dante 'mad powerful'
Waarschijnlijkste de omvangrijkste in zijn soort is ‘Nikolai Dante’, dat zo’n 1400 pagina’s telt en speelt in de 27ste eeuw. Bedenker Robbie Morrison en tekenaar Simon Fraser werkten eraan sinds 1997 en net als bijvoorbeeld in ‘Shakara‘ starten veel verhalen binnen de reeks met een soort ‘officiële getuigenverslagen’ of relevante quotes als introductie op een nieuwe verhaallijn.

verhaalDante 'gun to their head'
Nikolai Dante is zoon van een piratenkoningin die hem op jeugdige leeftijd verliet. De jonge Dante wordt al snel streetwise in bars en bordelen. Zijn kostje verdient hij als dief, onder andere door het inpalmen van jonge doch rijke weduwen, maar even hard als dat hij het ‘verdiende’ verbrast hij het geld aan de goktafel of in een kroeg. “Niemand drinkt, vecht of bemint beter dan ik!” is een van zijn gevleugelde kreten of – als er iets ongelofelijks gebeurt – “bij de lever van Boris Jeltsin!”.

Dante 'bullet legs brain'Al vroeg in het verhaal raakt Dante betrokken in de machtsstrijd die het Russische imperium beheerst.

Na zijn arrestatie door Jena Makarov, dochter van de tsaar, ontdekt Dante lid te zijn van de concurrerende familie Romanov. Al eeuwen zweert deze samen tegen de tsaar en dankzij de geavanceerde ‘interne wapensystemen’ (weapons crests) waarover de Romanovs beschikken vormen zij geduchte tegenstanders.

Nu ook Dante over zo’n ‘crest’ beschikt treedt hij echter in dienst van de tsaar als lijfwacht van Jena en op haar wordt hij smoorverliefd. Aangezien het Russische rijk in de 27ste eeuw de gehele aardbol bestrijkt en Jena ooit haar vader zal moeten opvolgen is Dante echter vooral druk met aanslagen die het leven van de jonge prinses voortijdig proberen te beëindigen.

Dante 'socialists robbed blind'De rest van het verhaal staat in het teken van deze liefdesgeschiedenis en de strijd om de macht in het Rusland van de 27ste eeuw. Zeker als de twee adellijke huizen elkaar de oorlog verklaren belandt Nikolai in een moeilijke positie en bondgenoten blijken soms juist zijn gevaarlijkste vijanden.

Nikolai Dante is een strip over futuristisch Rusland, ‘Oorlog & Vrede’ en ‘Romeo en Julia’ ineen.

DF

Gerelateerd:

Clean House

De Jacht: strip over communisme (Enki Bilal/1983)

Red Warrior: strip over Spetznaz

The League of Extraordinary Gentlemen

WE-3: strip over biologische wapens

Russische maffia in MoscowTimes & strip Insiders

Transmetropolitan: bizar futuristisch stripboek


Tags:        |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>