Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Rusland & Nigeria: ‘boef boven boef’

painting Crime in the street Return of the Repressed

De chaos die volgde op de ineenstorting van de Sovjet-Unie kan je gerust zien als een gruwelijk sociaal-economisch experiment, waarin alleen de hardste elementen in de maatschappij wisten te overleven en – uiteindelijk – heersen. Daartussen zitten opvallende figuren zoals de onmetelijk rijke oligarchen, maar ook bestaan er meer in de schaduwen opererende lieden als bendeleider Vyacheslav ‘Yaponchik’ Ivankov.

Tijdens het communisme hield Ivankov zich al bezig met vervalsing en drugssmokkel, waardoor hij in 1982 tot 14 jaren cel werd veroordeeld. Vanuit de gevangenis zag deze ‘vor v zakone’ (“dief binnen de wet”) hoe de eens almachtige staat uiteen viel bij de overgang naar kapitalisme, terwijl gangsters de inwoners van de steden plunderden, ontvoerden en zelfs hun huizen ‘onteigenden’.

In dit opzicht waren onder meer bendes uit het bergstaatje Tsjetsjenië zeer berucht. Mensen werden thuis vermoord door ‘de nieuwe eigenaars’, die bovendien steeds meer macht naar zich toe trokken in de Moskouse onderwereld. Hierop lieten de autoriteiten Ivankov ‘los’ om de Tsjetsjenen met succes te bestrijden, waarna hij om onopgehelderde redenen naar de VS vertrok. Uiteindelijk werd Yaponchik in 2009 door een sluipschutter vermoord in Moskou.

Oleg Deripaska
Oleg Deripaska daarentegen is iemand die op legale wijze steenrijk werd in het nieuwe Rusland. Aanvankelijk werden zijn belangen in de aluminium handel weliswaar bedreigd door de lokale mafia, maar deze wist hij op in nevelen gehulde wijze te ‘vermorzelen‘. Via goede connecties met de clan rond voormalig president Boris Jeltsin en oligarchen als Roman Abramovich wist hij uiteindelijk een fortuin te vergaren, maar inmiddels stapelen de problemen zich op.

Ten eerste vernederde Vladimir Poetin hem enkele jaren geleden publiekelijk (zie filmpje), hetgeen voor anderen ongetwijfeld een signaal was dat Deripaska zijn onkwetsbaarheid aan het verliezen is. Of dit ook geldt voor de rivaliserende oligarch Michael Cherney is onduidelijk. Onlangs klaagde deze Oezbeeks-Israëlische ‘zakenman’ Deripaska in Londen aan met als eis een aandeel van 13,2 procent in RusAl, ‘s werelds grootste aluminiumproducent. Groot-aandeelhouder Deripaska ontkent innige banden met Cherney te hebben en beweert zelfs dat deze hem heeft geprobeerd af te persen middels een ‘krysha’ (‘dak’, in het Russisch, ofwel bescherming). Tot de rituelen ervan, stelt hij met een verwijzing naar Cherney, behoren sociale aangelegenheden waarbij slachtoffers van de afpersing geschenken doen en loyaliteit betuigen aan de afperser. “Deze verkrijgt zo een aura van zakelijke en sociale respectabiliteit.” Wellicht mede om die reden was Cherney enige tijd sponsor van de duistere ‘Intelligence Summit’.

Deripaska in Nigeriasticker Schurk Amsterdam Overtoom
Ondertussen lijkt Deripaska ook in Nigeria de deksel op zijn neus te krijgen, na een aanvankelijk gunstig ogende deal. Acht jaar geleden kocht zijn RusAl de ‘Aluminium Smelter Company of Nigeria’ (ALSCON),  waarmee hij een bod van de Amerikaanse BFI Group wist af te troeven. BFI bood $410 miljoen voor een meerderheidsaandeel, maar curieus genoeg verkocht het ‘Nigeriaanse Bureau voor Privatiseringen’ ALSCON voor precies de helft van dat bedrag aan RusAl. De Amerikanen pikten dit niet en kregen enkele dagen geleden gelijk van het Nigeriaanse Hooggerechtshof.

Het is overigens erg voorbarig te concluderen dat dit besluit wijst op afnemende corruptie in het olierijke land. Tijdens een recente conferentie over dit onderwerp vielen uitspraken te beluisteren als dat corruptie “de opperbevelhebber van Nigeria” is geworden en dat het land een “extra politiedienst behoeft om de politie te controleren.” Professor Osundare noemt Nigeria zelfs een ‘kleptocratie’, waarbinnen een kleine groep dieven via de overheid de nationale rijkdommen plundert. “We blozen niet meer want we zijn onze huid verloren. Corruptie is de snelst groeiende industrie in Nigeria. Als wij de corruptie niet vermoorden, zal het ons vermoorden.”

DF

Gerelateerd:

Tuig & oppertuig

Boeven en dieven’,

Corruptie met brandstof-subsidies in Nigeria

Vertrouw nooit een politicus!


Tags:        |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>