Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Nevsky: stripboek over onomstreden held Rusland

Nevsky yaaah
Dit jaar is het precies 750 jaar geleden dat een der weinige onomstreden helden uit de Russische geschiedenis overleed.
Nevsky rivers of bloodNevsky frozen lake

In die periode werd Rusland dermate ernstig bedreigd, dat zonder de leiderschapskwaliteiten en het charisma van prins Alexander Nevsky (1220 – 1263) het land nu misschien niet eens meer zou bestaan.

Nevsky leidde de Russische legers tegen invasies van eerst de Mongolen van de ‘Gouden Horde’, met wie hij een wapenstilstand wist te bereiken, om vervolgens Duitse, Baltische en Scandinavische kruistochten uit het westen te bestrijden. De Katholieke veroveraars (‘Teutonen’) gedroegen zich uiterst wreed tegen de Oosters orthodoxe christenen die zij in Rusland onderwierpen.

Nevsky Von Bolk glory of GodNevsky 'cowardice'Ongetwijfeld het meest legendarisch uit deze oorlog was de veldslag te paard op het bevroren Meer van Peipus in 1242. De Russen zouden de aanvallers bewust naar de diepere delen van het meer gelokt hebben, waar het ijs minder sterk is.

Uiteindelijk is een flink aantal ridders vanwege hun paarden en zware bepantsering er doorheen gezakt en verdronken.

Niet voor niets zijn Russische leiders zelden te beroerd om Nevsky als instrument van propaganda te gebruiken, zoals bijvoorbeeld Stalin die het leven van deze prins liet verfilmen. Ook toen kwam de vijand uit het westen.

stripboek
Afgelopen zomer, 75 jaar na de film, publiceerden Ben McCool en Mario Guevarra de strip ‘Nevsky: Hero of the People’.

Het is een fraai getekend verhaal over een cruciale periode in de Russische geschiedenis, een aanrader voor mensen met belangstelling voor historische strips.

DF

Gerelateerd:

Stripboek over communisme: De Jacht

Politieke correctheid in de hel: Requiem vampierridder


Tags:        |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>