Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

‘Mumbai Confidential’: strip over encounter-killings India

Mumbai Confidential stairs guns
Dawood Ibrahim en Karim Lala zijn slechts enkele van de bekendere namen uit de zeer omvangrijke onderwereld van Mumbai, voorheen Bombay. Pathaanse Afghanen vormen er van oudsher een prominent onderdeel van de criminele structuren die zich richten op onder andere gokken, afpersing en drugs. Uiteraard produceerde Bollywood diverse films over de gangsters.

Mumbai Confidential Iqbal HaafizRond 1980 besloot de top van de politie dat het stoppen van bepaalde bendes een andere aanpak vereiste. Sindsdien volgden de geruchten – en later de bewijzen en bekentenissen – inzake de zogeheten ‘encounter killings’: het gericht liquideren van zware criminelen die wegens hun vindingrijkheid of politieke connecties ongrijpbaar waren voor de wet. De politieagent werd dus een soort Judge Dredd, en daarmee tot terreur van de onderwereld.

Honderden misdadigers kwamen om tijdens deze ‘ontmoetingen’ of ‘werden neergeschoten op de vlucht’, waarbij bewijsmateriaal werd vervalst en wapens op reeds gedode verdachten werden ‘geplakt’ om geen argwaan te wekken. Sommige van de agenten zagen het ‘opschonen van de stad’ simpelweg als werk.

Mumbai Confidential death warrentAanvankelijk leek het beleid redelijk goed te ‘werken’ – even los van grondrechten van criminelen – maar na verloop van tijd bleken veel Encounter Specialists in weinig meer van de door hen geliquideerde gangsters te onderscheiden.

Uiteraard was ook de Indiase dirty Harry inmiddels tot populair thema in Bollywoodfilms verworden.

Mumbai Confidential shit i'm dead‘Mumbai Confidential’
Onlangs verscheen een strip over deze turbulente geschiedenis: ‘Mumbai Confidential’.
Mumbai Confidential Sunil Sawant
Hoofdpersoon is de door drugsverslaving en andere problemen geplaagde politieagent Arjun Kadam. Na een aanrijding die hem enkele weken in een coma doet belanden ontdekt hij ongerijmdheden in het politierapport. Zijn eigen onderzoek ernaar raakt echter langzaamaan verstrikt in het schimmige web van onderwereld, Bollywood en een door en door corrupt politieapparaat.

Fraai getekend en bloedstollend spannend. De digitale versie bestaat al enige tijd, gedrukte exemplaren zijn waarschijnlijk vanaf volgende maand verkrijgbaar.

DF

Mumbai Confidential‘, Archaia Entertainment, door Saurav Mohapatra & Vivek Shinde

Gerelateerd:

The Punisher achter tralies in Rikers

The Wintermen: strip over bendes Moskou

Black summer: als vigilantes ontsporen

Parker: the Hunter

Film ‘Wanted’ (2008) en comic (2004)

Shakara: the Avenger

Mexico’s geweld als stripboek: Juan Solo


Tags:        |      |      |      |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>