Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

‘Moslimbroederschap Egypte schiet in eigen voet’

Salafische Egyptenaar imam
Toen de Egyptische dictator Moebarak ruim een jaar geleden aftrad bleef een kleine groep activisten doorgaan met protesteren. Zij waren vooral ontevreden over de manier waarop de legerleiding (‘SCAF‘) de politieke transitie begeleidde en het tempo waarin. Was het niet gewoon een staatsgreep door een organisatie die ten tijde van Moebarak al erg machtig was? En bezat de gehate leider überhaupt nog enige legitimiteit toen hij ‘de macht’ overdroeg aan de junta?

Sinds hun politieke overname is de positie van de militaire leiders nog versterkt door de onvoorwaardelijke steun van de Moslimbroederschap. Met name wegens haar sociale voorzieningen voor de armen en door zich afzijdig te houden van politiek lukte het deze organisatie een belangrijke maatschappelijke factor te worden. Inmiddels bezetten haar leden bijna de helft van de zetels in het parlement. De enkele volksvertegenwoordiger die nog wel op de hand van de demonstranten is wordt door hen soms zelfs het spreken onmogelijk gemaakt.

Referendum
Onlangs hielp de broederschap SCAF bovendien aan een meerderheid bij het referendum over enkele aanpassingen in de grondwet. De broeders gebruikten hun imams om de goeddeels analfabete kiezers wijs te maken dat nee-stemmen het islamitische karakter van de Egyptische staat in gevaar zou brengen. Het hierdoor opgewekte gevoel van religieuze plicht plus een strakke regie door staatsmedia – die de leiders van de ‘revolutie’ systematisch doodzwegen – deden 77 procent van de bevolking vóór
de grondwetswijzigingen stemmen.

Opmerkelijk genoeg verhindert een zo’n amendement nu dat Hazem Salah Aboe Ismael – de belangrijkste kandidaat van de broeders – aan de verkiezingen voor het presidentschap mag deelnemen. Artikel 75 stelt namelijk dat ‘beide ouders van de kandidaat uit Egypte moeten komen’ en Ismaels overleden moeder was Amerikaans staatsburger. Afgelopen vrijdag organiseerde de Broederschap daarom massale protesten op Tahrir-plein, waarvoor ze met bussen hun aanhang uit de provincies had aangevoerd. Ironisch genoeg begrepen zij niet dat ze publiekelijk over hun eigen opportunisme gestruikeld zijn.

In ieder geval deed bovenstaande hypocrisie Sarah Mousa, columniste bij Aljazeera, terugdenken aan de protesten van december 2011. De broederschap zat toen nog warmpjes bij SCAF op schoot en steunde ook de harde aanpak van het overgebleven groepje demonstranten door de autoriteiten. Een jonge vrouw die de vorige dag op Tahrir door politie-geweld aan een arm gewond was geraakt, rende uitgeput rond met een verbandtrommel op zoek naar andere gewonden. Toen ze even een minuut rust nam om bij te komen en aan de wolken traangas te ontsnappen, grapte ze uit frustratie dat “als de rest van de bevolking ooit snapt hoe gerechtvaardigd onze zaak is en zich bij ons wil voegen op dit plein, we ze niet zouden moeten toelaten.”

David Frankenhuis


Tags:        |      |      |      |      |      |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>