Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Russische maffia in MoscowTimes.com & strip ‘Insiders’

Er valt angst te lezen op het gezicht van Alexander Lebedev, een voormalig KGB-spion in bezit van een bank, diverse kranten en vele miljarden euro’s. Hij wordt geïnterviewd naar aanleiding van een inval in een van zijn organisaties door gewapende en gemaskerde agenten. Op de achtergrond van de de foto prijkt een prent van Ruslands nr. 1, Vladimir Poetin.

“Iemand denkt misschien dat er manieren zijn om me het land uit te werken, want als ik weg ben, is er minder hoofdpijn”, stelt de oligarch cryptisch. Hij zond als reactie op de inval 25 brieven, onder andere naar Poetin, president Medvedev, het openbaar ministerie en verschillende rechtbanken. “Als er niet binnen twee tot drie weken een reactie volgt vanuit de officiële instanties op mijn klachten, dan maakt dit het aannemelijker dat er hogere machten achter zitten, maar vooralsnog geloof ik daar niet in.”

De perikelen rond het imperium van Lebedev vormen slechts een van de vele duistere affaires die de laatste jaren de revue passeerden op moscowtimes.com, zonder meer een van mijn favoriete nieuwssites. Het medium schenkt heerlijk veel aandacht aan de nimmer aflatende strijd tussen de machtige bureaucraten, criminele en minder criminele politici en oligarchen, sinistere geheime diensten, uiterst moedige journalisten, politie-agenten die op Youtube hun corrupte chefs aanklagen, mafia bendes, de door de mate van belangenverstrengeling verbijsterde buitenlandse investeerders, wapenhandelaren en de gewone burgers die temidden van al dit wapengekletter hun normale bestaan in stand proberen te houden. Ook is er vrij veel ruimte voor dissidente meningen, terwijl daar in Rusland forse risico’s aan verbonden zijn.

Het stripboek ‘Insiders‘ (Bartoll/Garetta, uitgeverij Dargaud) verschaft een bijzonder aardige inkijk achter de schermen over deze wereld, en beschrijft als het ware ‘langs de lijnen van de officiële werkelijkheid’ de machinaties waarover te lezen valt in media als de Moscow Times.

De hoofdpersoon in de comic is een jonge vrouw (Naja Cruz) die verzeilt raakt in de strijd tussen een soort koepel van ‘s werelds machtigste mafia’s en hun concurrenten binnen overheden. Zijdelings komen conflicten in Afrika, Latijns Amerika en de Kaukasus aan bod.

Voor een ieder met een voorliefde voor stripboeken en de meer sinistere kanten van de actualiteit vormt ‘Insiders’ een formidabel stukje van het wereldwijde spel om de macht.

DF


Tags:        |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>