Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Som loonkosten per eenheid product

Bij vragen over procentuele veranderingen zonder dat er concrete aantallen en bedragen genoemd worden, is het gebruikelijk om te rekenen met indexcijfers.

Definitie indexcijfer = procentuele verandering + 100

Stel: in een fabriek produceert een arbeider dagelijks 100 bloempotten en hij kost het bedrijf 100 euro per dag. De loonkosten per pot zijn dan dus (100/100 = ) 1 euro. Geleidelijk aan gaat hij 7 % sneller werken maar in diezelfde periode stijgen de loonkosten met 10 % tot 110 euro (waarvoor hij nu dus 107 potten maakt). De fabriek ‘koopt’ nu als het ware van de arbeider 107 potten voor 110 euro –> 110/107 = 1,028

–> een stijging van de loonkosten met 2,8 cent per pot (omdat we van beide eenheden (potten en euro’s) 100 als beginwaarde namen, kan je die 2,8 zien als een % stijging).

Vragen:

(1) Wat krijg je als je deze getallen omgekeerd deelt?

(2) Noem drie mogelijke argumenten waarmee arbeiders in deze situatie toch nog looneisen rechtvaardigen.

Antwoorden:

(1)
Dan bereken je zoiets als de verandering van de ‘arbeidsproductiviteit gemeten in geld’. –> 107/110 = 0,973
–> 100% min 97,3% = 2,7 daling van de arbeidsproductiviteit.

(2)
- De stijging van de loonkosten kwam niet ten goede aan hen maar verdween in hogere loonbelasting of premies
- De inflatie was in dezelfde periode groter dan de loonstijging
- Loonkosten per pot stegen weliswaar, maar andere kosten zijn juist gedaald (misschien dankzij de extra inspanningen of opgedane vaardigheden van de arbeiders).

DF

ps: klik voor som over procentuele verandering en elasticiteit

(hieronder reacties meegenomen van poliziek.blogspot, waar deze som eerder stond geplaatst)

Henk zei:
Die som op zich klopt wel!!! Het vervelende is echter dat die prijs meestal niet stijgt door de productiekosten maar door de kosten van het management en andere “indirecten” ;-)
11:45 PM
sticker money Amsterdam Amsterdamse Brug 2014 Juni

David Frankenhuis zei:
Ha Henk, dat ben ik zeer met je eens. Vooral bij overheden heb ik het idee dat voor iedere nuttige agent/verpleegster er minstens 10 man op kantoor zitten, die vooral elkaar mailen en verder niets toevoegen, behalve dan a.d. vergroting vd staatsschuld.
9:50 AM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>