Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Libië: Khaddafi’s laatste uren

Slangenwijn de lichamen

“We are all muslims… I’ve never been a government or security official … The absence of wisdom and foresight is what brought us here today … our differences could have been solved very easily …(schoten) I’m being attacked right now! This is gunfire inside my house! They’re inside my house! La ilaha illallah.”

De nerveuze stem van Mohammed Khaddafi prevelt nog wat onduidelijks alvorens het telefonisch interview met Aljazeera verdwijnt in nog meer salvo’s uit machinegeweren. Dat deze zoon van de Libische dictator zijn relaas besluit met het herhaaldelijk uitspreken van het Islamitisch schietgebed ‘er is geen god behalve Allah’ duidt erop dat hij verwacht niet lang meer te leven, of misschien hoopt hij dat de rebellen hem wegens zijn schijnbare vroomheid zullen sparen.

Mohammed is een van de inmiddels al twee zonen van de dictator die zijn ‘gearresteerd‘ door de oppositie, die nu vrijwel het gehele land in handen heeft. Khaddafi zelf zou op de vlucht geslagen zijn en in hoofdstad Tripoli vechten de ‘slapende cellen‘ van de opstandelingen zij aan zij met rebellen die de buitenwijken beheersen tegen de restanten van het machtsapparaat. De onttakeling van het sinistere en vaak meedogenloze Libische regime startte een half jaar geleden met een opstand in Benghazi en al vrij snel begon de NAVO te opereren ‘als de luchtmacht van de rebellen‘.

~ Khadaffi ~

~ Khadaffi / Amsterdam ~

Overigens is het moeilijk voor te stellen dat deze ‘oprekking’ van het volkenrecht – de zoveelste sinds het einde van de Koude Oorlog – niet in een brede waaier aan onverwachte toekomstige gevolgen en dilemma’s zal uitmonden. Gelukkig bleek Khaddafi’s dreigement om als tegenreactie terreurdaden op Europese bodem te financieren – vooralsnog – loos.

Vele partijen zullen verheugd zijn over de aanstaande val van de dictator, niet in de laatste plaats de Zwitsers die Khaddafi enkele jaren geleden nog diep vernederde.

Verder zijn er de Bulgaarse verpleegsters en Palestijnse arts die gemarteld en verkracht werden in zijn gevangenissen en natuurlijk de duizenden nabestaanden die achterbleven na aanslagen op disco’s en vliegtuigen.

De grootste blijdschap zal echter ongetwijfeld gevoeld worden in Libië zelf. Hier moet straks een mix van democraten, fundamentalisten en stamleiders gaan bepalen of het land een eenheid blijft en zo ja, hoe de toekomstige wetten en instituties eruit zullen zien. Gezien de wreedheden die leden van de ‘veiligheidsdiensten’ de laatste decennia begingen zou ik de mogelijkheid van een bijltjesdag in ieder geval niet op voorhand uit durven sluiten.

khadafi graffitiHoe dan ook is het fascinerend om de ondergang van regimes als het Libische mee te maken. Ruim 40 jaren baadden de Khadaffi’s in weelde en bezaten zij – letterlijk – de absolute macht in het land.

Tegenstanders werden meedogenloos aangepakt en op z’n minst enkele miljarden dollars bij elkaar gegraaid en geparkeerd bij buitenlandse bankenen holdings, maar het tij lijkt nu definitief gekeerd voor de familie.

Hopelijk komt dit sinistere regime eindelijk tot zijn val!

David Frankenhuis

Gerelateerd:

Bayda, het aanstaande bloedbad

(hieronder de openingsscène uit ‘Naked Gun’, met Khadafi, Gorbatsjov, Idi Amin Dada, Khomeini, Arafat en Leslie Nielsen)


Tags:        |      |      |      |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>