Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

‘Trouble in paradise’: Humboldt Pijlinktvis

sticker octopus 2014 May Amsterdam Center squid
Trouble is brewing in this paradise.

An under sea earthquake has driven a lethal predator close to these shores.

As the sun begins to set, there’s a change beneath the waves.

At first glance, all appears normal.sticker jellyfish  Baltics 2012

The usual residents are feeding and resting along the sandy shore-line.

But as night draws closer, the locals sense an alien presence and begin to seek safety in the shallows.

sticker Curruncho Amsterdam center August 2013 octopus squidA juvenile horn-shark appears skittish,

as an octopus seeks shelter on the sea floor.

Even this adult horn-shark senses something’s amiss

in a flash we see why.

Humboldt squid, the ‘red devil’, has come to feed in these normally tranquil waters.

Their flashing bodies indicate exitement, as they begin to feast. Will anything survive the night? There is indeed trouble in paradise…

Te midden van alle trieste verhalen en documentaires over het verdwijnen van soorten op aarde en in de wateren bestaat één formidabel roofdier dat duidelijk in opmars is: Humboldt Pijlinktvis.

elephant squid London photo by Frederick I.

Het is een der snelstgroeiende predatoren ter wereld en weet in 2 jaar tijd tot bijna twee meter lengte uit te groeien.

Hij weegt dan ruim 40 kilo.

'Hengelvis'

‘Hengelvis’

Ze zijn zowel ‘voracious‘ als ‘ferocious‘, doen zelfs aan kannibalisme en leven soms in grote scholen, ook al blijkt uit het onderzoek tot dusver dat er van samenwerking waarschijnlijk maar in zeer beperkte mate sprake is.

Wetenschappers beschouwen aanvallen door zo’n pack op een veel groter zeedier als een ‘optelsom van individuele beslissingen’ maar zonder coördinatie.

'Fons Vitae Lyceum'

‘Fons Vitae Lyceum’

Dit tien-armige beest leeft doorgaans aan de westkust van Latijns Amerika, maar sinds enige tijd worden ze zelfs tot bij Alaska gevangen.

sticker artificial Amsterdam 2013 August vissen street artAannemelijke oorzaken hiervoor zijn aan El Niño gerelateerde zeestromingen die vanuit het zuiden afbuigen en overbevissing van hun natuurlijke vijanden en concurrenten door de mens.

Ook schijnt sprake te zijn van een uitdijing van de zuurstofarme ‘mid-water oxygen minimum zone’ waarin ze graag leven op een diepte van zo’n 700 meter.

Ieder etmaal doen ze aan verticale migratie en jagen soms dicht onder het wateroppervlak.

sticker Suus Potvis Amsterdam 2013Helaas wordt het observeren van de soort enigszins bemoeilijkt door de neiging van de diertjes om met hun vlijmscherpe snavel-vormige muilen zelfs op afstand bestuurbare camera’s te slopen.

painting kraken squid from Paris with love Amsterdam August 2013

Sommige onderzoekers vrezen dat het beest locale ecosystemen zou kunnen verstoren, maar in ieder geval voor sportvissers vormt de inktvis een flinke uitdaging en bovendien een lekkernij. Zoals de stem in een van de bijgevoegde filmpjes ‘t stelt:

“If you don’t eat it now, they might
be the only coastal fisheries left!”

DF

Gerelateerd:

De Russische mafia krab


Tags:        |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>