Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

‘Homeland’: racistisch of juist links?

De Amerikaanse serie ‘Homeland’ heeft primair spionage en infiltratie tot thema en speelt zich af in het hier en nu. De reeks is mateloos populair, momenten van spanning worden goed opgebouwd en ook het acteerwerk valt bepaald niet tegen.

Het verhaal draait primair om een aanslag die plaats zal vinden op Amerikaanse bodem en is gepland door iemand die veel weg heeft van de leider van Al Qaida in Irak, Abu Musab al-Zarqawi. Zijn zoontje kwam om bij een drone-aanval op zijn woning in het noorden van Irak en daarvoor wil hij wraak nemen. Het primaire instrument van zijn vergeldingsactie is de gevangen genomen Amerikaanse marinier Brody, die in het begin van de serie wordt bevrijd met behulp van de CIA.

De enige kritiek die ik op de serie kan leveren is dat de CIA vermoedt dat Brody tijdens toespraken signalen zendt naar medeplichtigen door zijn vingers op een bepaalde manier te bewegen, terwijl iedereen die wel moslims heeft zien bidden weet dat die bewegingen horen bij een ritueel met een ketting die zij hiervoor gebruiken (opmerkelijk dat de geheime dienst dit zou ‘missen’). Ook is het onaannemelijk dat de soennitische terroristen van Al Qaida in het begin van seizoen II van de serie een alliantie met de Libanees-sjiitische Hezbollah zouden sluiten. In Irak hebben Al Qaida en aanverwante clubs immers vele tienduizenden sjiieten vermoord op de meest barbaarse wijzen.

Op internet lopen de gemoederen rondom ‘Homeland’ echter hoog op.

Zo beweert Randy Steinberg in zijn review op Blast magazine dat er een duidelijke ‘liberal bias’ uit de serie blijkt. Met name de als gewetenloos afgeschilderde vice-president Walden – opdrachtgever tot de drone-aanval die de toorn van al-Zarqawi wekte – had in zijn ogen best als een rechtgeaarde patriot neergezet kunnen worden. Ook vindt Steinberg dat er meer nadruk op de slechtheid van Al-Qaida had mogen liggen.

Aan de andere kant van het politieke spectrum is er bijvoorbeeld Joseph Massad, die op Aljazeera de serie zelfs ronduit racistisch en anti-Arabisch/anti-islamitisch noemt. Massad valt onder andere over het feit dat de vrouw van een Hezbollah-commandant bereid is te spioneren voor de CIA wegens het feit dat haar man haar zo slecht behandelt (daarmee het vooroordeel bevestigend dat moslims niet goed zijn tegen vrouwen). Ook is Massad niet blij met de onthulling dat de belangrijkste terrorist in de serie Palestijnse wortels heeft (vindt hij niet vreemd, gezien de Israëlische origine van het verhaal) en ziet hij de blanke hoofdpersoon Carrie zelfs als een ‘koloniale feministe’. Zijn conclusie: Homeland is Obama’s oorlogspropaganda en zelfs een joods complot, dat alvast vooruit loopt op een Israëlische aanval op Iraans nucleaire faciliteiten.

Hoe het ook zij, een serie die aan beide zijden van de politieke scheidslijn zoveel emoties losmaakt moet op z’n minst enigszins de moeite waard zijn!

DF

Gerelateerd:

De zoon van de ander: identiteit in het heilige land


Tags:        |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>