Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Helmut Kohl: bemoeienis EU met de Balkan

ingezonden brief Helmut Kohl Balkan Navo

In de hele discussie rondom de waardering van Helmut Kohl wordt zijn buitenlandse politiek vrijwel uitsluitend als positief beschouwd, op grond van zijn verdiensten met betrekking tot het Europese eenwordingsproces en dat van Duitsland zelf.

Zonder zijn rol hierin te willen bagatelliseren, zou ik toch willen wijzen op Kohls bemoeienis in wat als een van de belangrijkste geopolitieke gebeurtenissen sinds de Tweede Wereldoorlog moet worden beschouwd.

sticker 'Nadie gana - war'Hiermee doel ik op het uiteenvallen van Joegoslavië.

Dit proces heeft bijvoorbeeld geleid tot enkele honderdduizenden doden, reusachtige vluchtelingenstromen, de eerste NAVO-oorlog, anti-westerse sentimenten in Rusland, de economische verlamming van de gehele Balkanregio en de opkomst van een soort maffiocratie aan de rand van de Europese Unie.
bom graffiti Baltics 2012 bomb

Het is uiteraard belachelijk om Kohl van dit alles de schuld te geven.

Toch heeft zijn kritiekloze steun aan de extreem-nationalistische (wijlen) Franjo Tudjman een belangrijke rol gespeeld in het Kroatische onafhankelijkheidsstreven en het structureel negeren van de angstgevoelens van de Servische minderheid in dat gebied.

Kohl ging met zijn steun aan de Kroatische afscheiding – tegen het uitdrukkelijke advies van specialisten als Carrington en Van den Broek – zelfs zo ver dat hij heeft gedreigd met een Duitse uittreding uit de EU, mocht hij onvoldoende steun van de andere lidstaten ontvangen.

DF

<< de Volkskrant / 2 februari 2000 >>

Gerelateerd:

Misverstand over ideologie van Slobodan Milosevic


Tags:        |      |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>