Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Gsm’s en het moderne martelen

sticker camera hand held gun Amsterdam center 2014 May weapon

Op grote delen van de planeet is het produceren en consumeren van informatie oneindig veel eenvoudiger en goedkoper dan nog maar 15 jaar geleden. Gemiddeld genomen heeft de moderne technologie dan ook vooral dingen verbeterd voor de mensheid.

Arme Afrikaanse boeren ontdekken sneller op welke markten handelaren de beste prijzen bieden en bijvoorbeeld mensenrechtenschendingen door agenten en militairen worden makkelijk vastgelegd op gsm. Wellicht voorkomt zelfs alleen al de verspreiding van technologie allerlei police brutality, dankzij de camera’s waarover mensen inmiddels wereldwijd massaal beschikken.

Zoals alles heeft ook moderne technologie echter z’n keerzijden. Digitale platforms helpen enerzijds met de omverwerping van monsterlijke dictaturen, maar worden tegelijkertijd afgegraasd door geheime diensten die met behulp van westerse software jagen op dissidenten.

Tijdens het bekijken van martelvideo’s uit het Midden Oosten realiseerde ik me onlangs ook een probleem van de gsm. De opnames herinnerden me aan een veel oudere video uit dat genre, namelijk die waarin de Liberiaanse president Samuel Doe wordt vernederd, gemarteld en vermoord door aanhangers van ‘Prince Johnson’ in 1990. Deze zou het geheel op film hebben laten zetten en kopieën ervan zelfs bewust in de regio hebben verspreid om angst te zaaien.

Indertijd was opname-apparatuur in de arme gebieden erg schaars, maar de rebellen van de Arabische Lente lijken geen tekort te hebben aan gsm’s met ingebouwde camera’s. Daar waar tot voor kort video’s met de gruwelijkste menselijke uitingen voornamelijk afkomstig waren van ‘gezagsdragers’ zijn Arabische opstandelingen aan een imposante inhaalslag begonnen. Met name in Syrië gaat men ‘flink los’ in dit opzicht, misschien omdat daar naast politieke ook etnisch-religieuze breuklijnen het regime van de meeste Syriërs scheiden.

In ieder geval lijken de rebellen meer belang te hechten aan een overwinning op het regime dan dat zij vrezen voor mogelijke internationaal-juridische consequenties na afloop. De verspreiding van de gsm’s maakt het in ieder geval voor cipiers interessanter om gevangenen wat langer in leven te houden: naast de behoefte aan wraak en informatie is een stukje psychologische oorlogsvoering altijd mooi meegenomen.

Ps: het is mij onduidelijk waar bovenstaand filmpje vandaan komt.

Gerelateerd:

Nieuwe martelmethode in Wit-Rusland‘,

CR-gas & de ‘Duitse stoel’: Arabisch martelen

Khaddafi’s laatste uren

 

Tags:        |      |      |      |      |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>