Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Russische grap over ‘piano schandaal’ Poetin

sticker take red pill and stay in Wonderland

“Onlangs sproeide een moorddadige maniak dodelijk gif op bankbiljetten en schonk deze vervolgens aan een weeshuis in Moskou. Alle kinderen bleven ongedeerd, maar twee burgemeesters, een minister en twintig parlementariërs kwamen om het leven.” (‘nieuwsbericht’)

Het ‘gemiddelde cynisme’ over politici wisselt per plaats en tijdperk, maar in het algemeen zal het verschijnsel toenemen als de corruptie zich openlijker en daarmee schaamtelozer manifesteert. Zo lijkt bovenstaande grap onmiskenbaar geïnspireerd door het recente schandaal omtrent een charitatieve instelling. Dit ‘Federatie Fonds’ dook eind 2010 op bij een programma voor internationale beroemdheden in Sint Petersburg. Namen als Sharon Stone, Mickey Rourke, Monica Bellucci en vele anderen togen indertijd naar Rusland wegens een inzamelingsactie voor terminaal zieke kinderen. De festiviteiten bereikten hun hoogtepunt toen niemand minder dan Vladimir Poetin onaangekondigd het podium beklom om op de piano en zelfs zingend “Blueberry Hill” ten gehore te brengen. Onder andere bij Gerard Depardieu stonden de tranen in de ogen en ongetwijfeld werden die avond miljoenen euro’s en dollars binnengeharkt.

Het duurde echter niet lang voordat de pleuris uitbrak, in wat wel bekend kwam te staan als ‘Poetins piano schandaal’. Olga Kuznetsova, de moeder van een van de in beeld gebrachte patiëntjes, beweerde in een open brief dat er van het ingezamelde fortuin nog geen kopeke was besteed aan de kinderziekenhuizen. “Wie zit hier achter? Waar is het geld? Wie gebruikt terminaal zieke kinderen als melkkoe?” Chulpan Khamatova, een Russische actrice die waagde te suggereren dat er ‘dubieuze types’ achter deze liefdadigheid zouden zitten, beweerde bovendien pas vlak voor het festival van die organisatie gehoord te hebben, waarop de krant die de beschuldigingen plaatste werd aangeklaagd. Het Fonds ‘verweerde’ zich tegen de aantijgingen door – in tegenspraak met eerdere beloftes – te stellen dat de optredens en inkomsten bedoeld waren om publiciteit te genereren.

Westerlingen verwarren helaas maar al te vaak ‘dat wat getoond wordt’ met ‘dat wat is’.

David Frankenhuis


Tags:        |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>