Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Tunesië: feminisme & fundamentalisten

~ niqaab, Tanzania ~

~ niqaab, Tanzania ~

In zekere zin is de Arabische Lente te beschouwen als een machtsgreep van meerderheden. Ook al werd er nooit formeel over gestemd, toch is het erg aannemelijk dat de gemiddelde Egyptenaar, Tunesiër, Libiër of Syriër zijn regime liever kwijt dan rijk was en is. Velen waren zelfs bereid zich voor dit doel op te offeren, onder wie natuurlijk in de eerste plaats de Tunesiër Mohamed Bouazizi. Deze straatverkoper verbrandde zichzelf uit protest tegen corruptie en vernedering, waarmee hij het gezicht werd van de reeks politieke omwentelingen in – vooralsnog alleen – Noord Afrika.

Wat voor de een als een bevrijding voelt, kan een ander ervaren als onderdrukking of zelfs terreur. Zo leunde Khadaffi voor zijn verdeel- en heerspolitiek deels op enkele zwarte stammen uit het zuiden, dus die hebben het sinds zijn val zwaar te verduren. Ook uit Syrië komen – al dan niet betrouwbare – verhalen over systematische slachtingen gericht tegen religieuze minderheden die het Assad-regime steunen.

sticker boerka Amsterdam burqa

Naast de positie van dergelijke groepen lijken nieuwe machthebbers soms ook een bedreiging voor vrouwenrechten te vormen.

Zo vonden de ‘islamistische’ machthebbers in Tunesië dat zij een reeks demonstraties kon verbieden die gepland was op vrouwendag een week geleden. Door heel het land negeerden vele tienduizenden vrouwen (en enkele mannen) het verbod, waardoor de protesten tegen de geplande grondwetswijziging doorgingen. Het ging de vrouwen vooral om de islamitische term ‘mukammil’, een woord dat verwijst naar de ‘aanvullende rol’ waartoe de fundamentalisten van de Ennahdha partij vrouwen zouden willen veroordelen.

Tegenstanders van de nieuwe grondwet vrezen dat dit ‘definiëren van sekse-rollen’ hun onafhankelijkheid in gevaar brengt. “Het uitgangspunt van de wet bedreigt en ondermijnt de kansen van vrouwen en kan een patriarchaal systeem vestigen dat alle macht aan de man schenkt, terwijl het vrouwen rechten ontzegt,” aldus een persverklaring.

Toen het land in 1956 onafhankelijk werd van Frankrijk startte president Bourguiba direct met een moderniseringscampagne á la Atatürk. Polygamie werd afgeschaft, het familierecht emancipeerde en voor het oog van de camera ‘ontsluierde’ Bourguiba Tunesische vrouwen.

emancipatie poster de Pijp AmsterdamUiteraard was dit destijds tegen het zere been van de fundamentalisten. Ook was er een sterke vrouwenbeweging die vocht voor vrijheid van religie en dus juist gericht was tegen deze van boven opgelegde ‘bevrijding’. Voor sommige voorvechters van de rechten van de vrouw is het verleden zelfs tot handicap verworden. Zo wordt Khadija Sharif inmiddels verweten dat zij Bourguiba’s opvolger Ben Ali steunde in zijn strijd tegen de sluier en trekt men haar motieven in twijfel.

Advocate en mensenrechtenactivist Radhia Nasraoui is bekend om haar verdediging van gevangen fundamentalisten ten tijde van Ben Ali, maar vreest nu dat velen van hen haar tegenstander geworden zijn.*

Jurist Abdennaceur Laouini – beroemd om zijn tirade tegen Ben Ali – bespeurt nu dezelfde dictatoriale tendensen bij de islamisten. “Ik ben hier om mijn recht om te demonstreren te verdedigen, terwijl het ministerie demonstraties altijd verbiedt. Ik vrees dat Tunesië nog niet genezen is van de autoritaire tactieken van het vorige regime.”

DF

PS: volgens Yusra Ghannouchi, internationaal woordvoerder van de Tunisische Ennahda Partij is de ophef overtrokken.

* Een situatie die doet denken aan negroïde advocaat die – nota bene gratis – een Ku Klux Klan lid bijstond in Amerikaanse rechtszaken.

Gerelateerd:

Moreel moorden in Egypte

Moslimbroederschap Egypte schiet in eigen voet

Nasrallah over de ‘Syrische Lente

Schapen zonder herder’: Sharia4Belgium in De Balie

Khaddafi’s laatste uren

Wadah Khanfar op TED.com

Politie op de vlucht in Egypte!


Tags:        |      |      |      |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>