Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Eindelijk proces in Nederland over wanbeleid Shell Nigeria


In een kort interview op Aljazeera.net beschrijft Eric Dooh de vernietiging door Shell van het ecosysteem van Ogoniland, waardoor lokale gemeenschappen niet meer kunnen voorzien in hun levensonderhoud. Miljoenen Nigerianen onder wie vooral vissers zijn getroffen door het vermeende wanbeleid van de multinational in fossiele brandstoffen.

Procedurele hindernissen kostten de klagers vier jaar en dus zien ze het proces – dat gisteren startte – op Nederlandse bodem als een juridische mijlpaal.

De vissers en boeren worden vertegenwoordigd door Friends of the Earth Nigeria. Woordvoerder Godwin Uyi Ojo zegt dat door dit proces ‘geschiedenis wordt gemaakt’ en dat het tijd wordt voor Shell om zijn verantwoordelijkheden te nemen.

Het oliebedrijf wijdt de lekken echter aan het saboteren van zijn pijpleidingen ten behoeve van honderden illegale raffinaderijen in de Ogoni-Delta. Vice-president milieuzaken van Shell Allard Castelein bevestigt de vervuiling, maar stelt dat Shell hiervoor niet verantwoordelijk is.

Veruit het meest opvallend in de zaak is de vrijwel volledige afwezigheid van berichtgeving erover in Nederlandse media. Alleen NOS en de Wereldomroep lijken er aandacht aan te besteden. Toont dit desinteresse of simpelweg de macht van Shell?

Een vonnis wordt eind dit jaar verwacht.

DF


Tags:        |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>