Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Democratuur en de 99%

'Hebben we ooit voor een staat gekozen' poster

‘Internaut’ is een samenvoeging van ‘internetter’ en ‘astronaut’ en verwijst doorgaans naar iemand die op z’n minst over grondige kennis van het internet beschikt.

Ook al blinkt dit relatief nieuwe woord uit in eenvoud en duidelijkheid, toch word ik in het algemeen blijer van bijvoorbeeld het door wijlen Pamela Hemelrijk bedachte ‘Zakkenvöller‘, ter neersabeling van de salonsocialist Paul Rosenmöller, of “ethische zuivering”, waarmee columnist Jan Blokker enkele jaren geleden de gemeentelijke ‘opschoning’ van de Wallen persifleerde. Deze vond trouwens plaats onder leiding van de PvdA, die iemand onlangs ergens op ‘t www zeer treffend vertaalde als ‘Portemonnee van de Ander’.

poster wat is democratie waard als je je baas niet kan kiezenLaatstgenoemde termen onderscheiden zich van ‘internaut’ doordat zij gericht zijn op politieke personen en processen en daarmee op macht. Rita Mae Brown schreef ooit dat ‘taal een verborgen macht vormt, zoals (de invloed van) de maan op de getijden’.
sticker Kuddedieren Amsterdam 2013

Je kan ook zeggen dat taal mensen conditioneert. “Kinderen” leren bijvoorbeeld hun docenten met ‘u’ of ‘meneer/meester’ aan te spreken, wat respect dan wel onderdanigheid impliceert en gedrag ongetwijfeld beïnvloedt. Zo bezien is taal een oorzaak van verhoudingen tussen individuen en groepen in een samenleving, maar natuurlijk is het ook een gevolg daarvan. Een leerling die volhardt in tutoyeren zal de macht van de volwassenen voelen in de vorm van bijvoorbeeld strafwerk of schorsing, waardoor de rebel het snel genoeg afleert en de overgrote meerderheid der minderjarigen keurig ‘u’ blijft zeggen.

sticker powerless oppressor Utrecht 2013

‘U’ kan je rekenen tot de ‘informeel politieke terminologie’, ter onderscheid van woorden die meer formele machtsverhoudingen vastleggen zoals ‘belastingplichtige’, ‘soeverein’ (‘koning’), ‘leerplicht’, of het duo ‘overheid’ & ‘onderdaan’.

sticker Kroko truth itself is constructed Amsterdam 2012Sommige constructies en mogelijke achterliggende belangen zijn opvallender dan andere, maar feit blijft dat deze termen ooit ‘ontstaan’ zijn of bedacht worden en vervolgens net als succesvolle genen, praktische technologische vindingen en goede grappen zich door de tijd heen verspreiden.

De beroemde bioloog Richard Dawkins sprak in dit opzicht over ‘memen‘ maar nog interessanter vond ik de door publicist Frederick Mann beschreven political memes (politieke memen, ofwel ‘pemen‘):

Europese schoolagenda

“Deze bestaan uit ideeën, concepten, zinnen en termen waarvan het gebruik de macht vergroot van de ‘heersers’ aan de toppen van repressieve politieke systemen, terwijl het tegelijkertijd macht weghaalt bij ‘onderdanen’ van deze stelsels. (…) Oppervlakkige pemen zijn eenvoudig te herkennen en ontkrachten, zoals bijvoorbeeld ‘mandaat van het volk’. Dit gebruiken politici en ambtenaren ter ‘rechtvaardiging’ van hun onderdrukkende acties. Het vermeerdert hun macht. Onderdanen die deze ‘mandaat van het volk-peme’ aanvaarden verminderen daarmee in feite hun eigen macht omdat ze politici en ambtenaren ‘autoriseren’ dwang toe te passen tegen zichzelf. Dieperliggende pemen zijn moeilijker als zodanig te identificeren en ontkrachten. Doorgaans worden zij zelfs door de meest vrijheidslievende mensen geaccepteerd.”

poster: 'wij zijn de 99 procent' OccupyDe overgrote meerderheid der westerse stelsels evenals idealistische dictaturen zoals Iran en Noord Korea kunnen de opstandigheid in hoge mate bedwingen of zelfs voorkomen middels dit soort manipulatie. Mugabes Zimbabwe is duidelijk een der weinige landen op aarde waar de ‘president’ het nog redt enkel en alleen door middel van massale intimidatie en nietsontziend geweld. Nu dankzij de bankencrisis corruptie en wanbeleid aan weerszijden van de Atlantisch Oceaan steeds zichtbaarder worden groeit ook het verzet tegen de ‘noodzakelijke oplossingen’ waartoe ‘van hogerhand’ besloten lijkt. Deze ondoorzichtige constructies negeren de belangen van de 99% have nots goeddeels en ‘het gezag’ scheldt niet alleen de betrokken bankiers, politici, juristen, bureaucraten en adviseurs hun zonden kwijt maar lijkt dit gezelschap ook meteen in te dekken mocht het in de toekomst wéér misgaan.

Honderden miljarden euro’s en dollars aan spaar- en pensioengeld zijn reeds verdwenen, terwijl de restjes zullen verdampen in inflatie en belastingen. Inzake bovengenoemde plundering lijkt de ‘gemiddelde Nederlander’ me zeer eensgezind in zijn afkeuring en wellicht vormt dit dan ook een mooi moment om het – grotendeels betekenisloze – onderscheid tussen ‘links’ en ‘rechts’ voorgoed te doorbreken.

'Lizard'

Lizard

Voor een snelgroeiend aantal mensen is het immers overduidelijk dat het huidige systeem niet meer met lapmiddelen te redden is en of deze ‘herverdeling’ richting de allerrijksten nog veel met democratie te maken heeft vragen ongetwijfeld ook velen zich af.

Een erg treffende term voor ons politieke bestel bestaat overigens al vrij lang en is ooit bedacht door de beroemde Peruaanse schrijver Vargas Llosa*, in zijn beschrijving van het Mexico onder leiding van de ‘Partido Revolucionario Institucional’ (PRI). Deze uiterst corrupte partij wist de staat decennialang als een ‘perfecte dictatuur’ te domineren. In de volksmond sprak men soms van een democradura, ofwel ‘democratuur’.

D. Fenestratie

* of door zanger Alpha Blondy

ps: voor reacties verwijs ik u naar deReaguurder.nl

Gerelateerd:

Het gevaarlijke geloof


Tags:        |      |      |      |      |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>