Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Stripboek over communisme: ‘De Jacht’ (Enki Bilal/1983)

'smerige klauw' Enki Bilal 'De Jacht'

“De zonen van onze meesters zullen de meesters van onze zonen zijn”

- Roemeense vrouw

“Jullie zijn gewend geraakt aan de macht, zoals je gewend kunt raken aan bloedend vlees”

- György Konrad

In 1983 organiseert een aantal hoge communistische functionarissen uit diverse Oostbloklanden een meerdaagse jachtpartij ter ere van hun politieke nestor, ergens op een voor de partij-elite bestemd landgoed in Polen. De herinneringen die men tussen het jagen door oprakelt – tijdens drankgelagen en luxueuze diners in de bijbehorende villa met zwembad en bedienden – leiden niet zelden tot onderlinge verdeeldheid. Opstanden, in bloed gedrenkte interne ‘zuiveringen’, ideologische koerswijzigingen en de relaties daartussen passeren via persoonlijke anekdotes kort maar krachtig de revue. De meeste partijbonzen schijnen in ieder geval niet erg druk met de richting van Komintern, het wereldwijde samenwerkingsverband van communistische partijen onder aanvoering van de Sovjet-Unie, ook al verzetten enkele ‘haviken’ zich fel tegen liberale tendensen en cynisme over de planeconomie.

Het meest opvallende personage in het verhaal is Tadeusz Boczek, een scherpzinnige joodse Pool die gewond raakt tijdens de jachtpartij. Hem lukt het regelmatig enkele zijner kameraden ernstig op de kast te jagen met zijn ironische analyses van het communisme, zoals bij het introduceren van de Oost-Duitse hardliner Günther Schütz, die zich nog verzet had tegen de rehabilitatie van Kafka (“een burgerlijk schrijver, aangevreten door pessimisme”):

“Schütz is een van de intellectuele leiders van Comecon. Vóór hem wisten we niet waarom onze gemeenschappelijke markt niet goed functioneerde. Nu weten we waarom.”

“En, denk je dat het nu beter werkt?”

“Nee, maar kennis in zichzelf is onbetaalbaar in ieder wetenschappelijk regime zoals het onze.”

===

E. Bilal/P. Christin, ‘De Jacht’, 1983, Dargaud (vertaling citaten uit het Engels, df), plusminus 30 euro, recensie DF

(Bol.com)

 

Tags:        |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>