Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

‘Coward’: strip over misdaad en corruptie

criminal Coward front Brubaker Phillips

‘Criminal’ is de naam van een omvangrijke reeks comics bedacht door Ed Brubaker en getekend door Sean Phillips. In honderden aantrekkelijk getekende pagina’s vol spanning en scherpe dialogen brengen zij dwarsverbanden tussen generaties criminelen in een fictieve Amerikaanse stad in kaart.

criminal Coward rules protect Brubaker PhillipsBinnen ‘Criminal’ bestaan weer diverse sub-reeksen, waarvan ‘Coward’ draait om het leven van ene Leo Patterson.

Al op zijn achtste leerde zijn vader hem zakken rollen en later specialiseert hij zich in het minutieus voorbereiden van overvallen, zodat zowel het benodigde geweld als de pakkans minimaal zijn. Leo’s grootste angst immers is eindigen achter tralies zoals zijn ‘old man’.
criminal Coward separates Brubaker Phillips
Dit zorgt ervoor dat Leo vlucht zodra er tijdens een ‘klus’ ook maar iets niet in de haak lijkt, alles beter dan gepakt worden. Hij leeft daarom volgens ‘de regels’ die een mens in leven en uit de gevangenis houden, zoals Ivan het hem leerde. Deze vriend van zijn vader ‘voedde hem op’ nadat Leo’s vader de bak in ging, maar inmiddels zijn de rollen omgedraaid. Ivan is nu als demente, bejaarde junk volledig afhankelijk van Leo’s zorgen. Hiertoe behoort het regelen van een nieuwe verpleegster als de laatste niet gediend bleek van Ivans handtastelijkheden.

criminal Coward bent cop Brubaker PhillipsLeo mag dan weliswaar een brandschoon strafblad bezitten, helaas voor hem is de corrupte agent Seymour op de hoogte van zijn kwaliteiten. Deze manipuleert Leo tot deelname aan een overval op een waardetransport vol diamanten.

Al snel blijken er echter meerdere foute agenten betrokken bij dit plan, hetgeen Leo bepaald niet lekker zit. Bovendien blijkt het niet om edelstenen te draaien en zijn er ook nog eens veel zwaardere jongens in het spel.

criminal Coward smile baby girl Brubaker PhillipsCoward‘ vind ik een der best lopende series uit de reeks ‘Criminal’ (Brubaker / Phillips, 2007).

DF

Gerelateerd:

Mumbai Confidential: strip over encounter-killings India

 ’The Wintermen: strip over bendes Moskou

Parker: the Hunter


Tags:        |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>