‘Bust / ArtofBust / BustArt’: stickers & graffiti
-
30 mei 13
-
0 reacties
In de Engelse taal kan het woord ‘Bust’ verwijzen naar ‘buste’ (borstbeeld), een periode van economische neergang of naar ‘arrestatie’.
Na de indringende beelden van vanochtend van de schietpartij tussen de politie en enkele minderjarigen in Nieuw-Vennep heb ik de komende dagen waarschijnlijk deze laatste associatie.
Welk van bovenstaande betekenissen – zo niet een nog heel andere – ‘straatkunstenaar’ Bust zelf associeert met zijn creaties weet ik niet. Ook zijn fraaie website geeft geen uitsluitsel daarover, maar wel dat de artiest oorspronkelijk Zwitsers is en inmiddels zo’n dertig jaar oud*.
Afbeeldingen tonen gorilla-hoofden, kinderen, de panda van het WNF of een uit merken gevormde schedel. Een kritische linkse jongen, zo schat ik hem in.
Dit vermoeden wordt versterkt door Busts betrokkenheid bij het ‘Reclaim the Streets’ project, dat onder meer voorstander is van collectief eigendom van de publieke ruimte. Grote, machtige bedrijven zijn duidelijk niet het ideaal van deze kunstenaar.
Of Bust en aanverwante artistieke piraten van de publieke ruimte ‘klein starten’ met stickers en vervolgens ‘doorgroeien’ naar graffiti weet ik niet en wisselt waarschijnlijk per kunstenaar.
De eerste creatie van Bust die ik ooit zag was een gigantische gorilla-afbeelding op een soort graffiti-muur bij de Bilderdijkkade in Amsterdam oud-west.
Eromheen bevond zich onder andere kunst van ‘Lastplak’ en Hero de Janeiro.
Pas een jaar later ontdekte ik hetzelfde plaatje, maar dan als sticker met een doorsnee van zo’n tien centimeter. Welk was er eerst?
Hoe het ook zij, Bust lijkt me een der meer gevestigde namen in dit wereldje en dat lijkt me niet meer dan terecht.
DF
* gezien de moeite die sommige straatkunstenaars zich getroosten om anoniem te blijven, zou dit desinformatie kunnen zijn (net zoals de spelfouten op de site)
Gerelateerd:
Kunstenaar Narcoze: expo Westergasterras
Tags: Amsterdam | ideologie | meningsuiting | sticker