Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

‘Bust / ArtofBust / BustArt’: stickers & graffiti

  • 30 mei 13

  • MEDIA

  • 0 reacties

Bust gorilla ape painting artofBust Amsterdam

In de Engelse taal kan het woord ‘Bust’ verwijzen naar ‘buste’ (borstbeeld), een periode van economische neergang of naar ‘arrestatie’.

sticker art of Bust

Na de indringende beelden van vanochtend van de schietpartij tussen de politie en enkele minderjarigen in Nieuw-Vennep heb ik de komende dagen waarschijnlijk deze laatste associatie.

sticker Narcoze Bust transparant Amsterdam‘Bust’: graffiti en stickers

Welk van bovenstaande betekenissen – zo niet een nog heel andere – ‘straatkunstenaar’ Bust zelf associeert met zijn creaties weet ik niet. Ook zijn fraaie website geeft geen uitsluitsel daarover, maar wel dat de artiest oorspronkelijk Zwitsers is en inmiddels zo’n dertig jaar oud*.

sticker Bust skull brands Amsterdam schedel merken

Afbeeldingen tonen gorilla-hoofden, kinderen, de panda van het WNF of een uit merken gevormde schedel. Een kritische linkse jongen, zo schat ik hem in.

sticker bust bomb the world Amsterdam street artDit vermoeden wordt versterkt door Busts betrokkenheid bij het ‘Reclaim the Streets’ project, dat onder meer voorstander is van collectief eigendom van de publieke ruimte. Grote, machtige bedrijven zijn duidelijk niet het ideaal van deze kunstenaar.

sticker gorilla Bust Amsterdamgroot of klein?

Of Bust en aanverwante artistieke piraten van de publieke ruimte ‘klein starten’ met stickers en vervolgens ‘doorgroeien’ naar graffiti weet ik niet en wisselt waarschijnlijk per kunstenaar.
sticker Bustart girl Amsterdam 2013 art Bust

De eerste creatie van Bust die ik ooit zag was een gigantische gorilla-afbeelding op een soort graffiti-muur bij de Bilderdijkkade in Amsterdam oud-west.

Eromheen bevond zich onder andere kunst van ‘Lastplak’ en Hero de Janeiro.

graffiti Bust ArtofBust AmsterdamPas een jaar later ontdekte ik hetzelfde plaatje, maar dan als sticker met een doorsnee van zo’n tien centimeter. Welk was er eerst?

sticker Bust plus vrouw Amsterdam girl

Hoe het ook zij, Bust lijkt me een der meer gevestigde namen in dit wereldje en dat lijkt me niet meer dan terecht.

DF

sticker Bust Reclaim the Streets dog hond Amsterdam* gezien de moeite die sommige straatkunstenaars zich getroosten om anoniem te blijven, zou dit desinformatie kunnen zijn (net zoals de spelfouten op de site)

Gerelateerd:

Kunstenaar Narcoze: expo Westergasterras


Tags:        |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>