Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Het buitenkansbeginsel

'ABC warriors' / Pat Mills

‘ABC warriors’ / Pat Mills

Enkele dagen geleden was ik met een juridisch onderlegde vriend in gesprek over wetten en het recht. Hij vertelde me dat het successierecht, dat onder andere iemands fiscale verplichtingen na diens overlijden regelt en dat kan oplopen tot 68 procent, op het ‘buitenkansbeginsel’ is gestoeld. Aangezien wij beiden reeds onder invloed van onder andere drank verkeerden, geloofde ik zijn verhaal maar in beperkte mate. De volgende dag wees hij me op een artikel in het juridisch maandblad Ars Aequi (januari 2005, Prof.dr. J.J.M. Jansen), waarin een en ander verder verduidelijkt werd.

“Zo er al een rechtvaardigingsgrond voor het successierecht bestaat, moet die toch vooral worden gevonden in het verkrijgen van vermogen zonder dat daar enige inspanning tegenover staat. Dit wordt ook wel aangeduid als het buitenkansbeginsel.”

sticker laser314 'das-muil'Hoewel dit concept botst met het rechtsbeginsel dat niemand (en zeker geen dode erflater) voor dezelfde misdaad – in casu het verrichten van arbeid – twee keer gestraft mag worden, zou ik als onwetende politicoloog de rechtvaardigingsgrond eerder zoeken in het algemeen belang of de publieke noodzaak (of zoiets).

Die luie ambtenarren en hun wispelturige politici bedenken de gekste dingen om hun inkomsten op te krikken. Volgens de auteur is huidige successiewet gemaakt door de Commissie Moltmaker in 1956. Hij schrijft dat “in ons rechtsbewustzijn blijkbaar het idee leeft dat als iemand iets verkrijgt zonder daar een noemenswaardige inspanning voor te leveren, daarover best wat belasting betaald kan worden.”

Maar gelukkig maximaal 68 procent.

gieren bij karkas, Tanzania

gieren bij karkas, Tanzania

D. Frankenhuis / 19 april 2005

(reactie hieronder gekopieerd van vorige site)

Hallo David,

Leuke Blog houd je dagelijks bij. Toevallig kwam ik op jou blog terecht omdat ik informatie zocht over het buitenkansbeginsel. Over dit artikel heb ik dan ook een kleine opmerking.

Commissie Moltmaker is niet degene die de successiewet 1956 heeft ontworpen zoals je wel schrijft op de blog.

“Volgens de auteur is huidige successiewet gemaakt door de Commissie Moltmaker in 1956″

Commissie Moltmaker is een werkgroep ten behoeve van de modernisering van de successiewetgeving. Zelf ben ik overigens voor een flat rate estate tax. Misschien een leuk nieuw onderwerp om over te schrijven? Wat is de rechtvaardiging van 68% belasting? Dat heeft volgens de wetgever trouwens ook te maken met het buitenkansbeginsel. Het is namelijk wel heel bijzonder (echt een buitenkans) dat je een groot bedrag erft van een oom of tante….

Met vriendelijke groet,

Peter

Tags:        |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>