Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Bizarre paradox EU-beleid Libië

the-devils-harvest-seeds
Over de Libische burgeroorlog kan veel gezegd worden, maar niet dat de NAVO daar ernstig strategisch geblunderd heeft. Er zijn weliswaar enkele jeeps vol rebellen door friendly fire aan flarden geschoten, maar voor het overige denk ik dat de opstand zónder westerse luchtsteun aanzienlijk minder succesvol geweest zou zijn. De ongetrainde, matig georganiseerde en slecht bewapende strijders maakten aanvankelijk geen schijn van kans tegen de huurlingen en elitetroepen van de dictator, en de gevechtsvliegtuigen en zware artillerie die zij inzetten tegen woonwijken. Het ingrijpen heeft dus vele mensenlevens gered, al betwijfel ik of de meeste massagraven vol Khadafi aanhangers reeds gevonden zijn en alle strijdbijlen begraven.

Vreemd genoeg lijken nu de NAVO landen die het hardst om de verwijdering van het Libisch regime riepen tevens het meeste boter op hun hoofd te hebben. De ministers van buitenlandse zaken van Groot-Brittannië en Frankrijk, bijvoorbeeld, pleitten vorig jaar april nog voor het ‘intensiveren‘ van de aanvallen tegen Khadafi. Groot was dus de verbazing toen afgelopen september ontdekt werd dat tot vlak voor de val van de Libische dictator de Britse buitenlandse veiligheidsdienst MI-6 vrij nauw met hem samenwerkte.

Met name het verhaal van de latere rebellenleider Abdul Hakim Belhaj trok aandacht. In 2004 zou hij zijn ontvoerd in Thailand met behulp van de Britten en vervolgens zelfs uitgeleverd aan Libië, waar hij werd gemarteld. Het obscure MI-6 had natuurlijk niet verwacht dat Belhaj het zou overleven en al helemaal niet dat hij een der belangrijkste leiders binnen het nieuwe regime zou worden.

Zojuist is echter nog iets veel explosievers (uit)gelekt, en dat nog wel tussen de eerste en tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen in! De huidige president Sarkozy, een luidruchtig tegenstander van Khadafi, zou tijdens de presidentsverkiezingen van 2007 maar liefst 50 miljoen euro smeergeld van de Libiër ontvangen hebben.

Wanneer leren die geschifte dictators nu eens dat Europese politici niet te vertrouwen zijn?

David Frankenhuis

Gerelateerd:

Khadafi’s laatste uren


Tags:        |      |      |      |      |   

2 reacties

 1. Hoi JJVanka,

  Ja, olie speelde zeker een grote rol, en ook denk ik dat Europese leiders Khadafi te ‘onafhankelijk’ vonden.

  Ook in ben overigens in de regel bepaald geen voorstander van buitenlands militair ingrijpen, tenzij het is als reactie op een tegen NL gerichte dreiging. In geval van Libië lijkt het vast te staan dat Khadafi verantwoordelijk was voor diverse aanslagen in de laatste decennia, dus had ik verder weinig problemen met zijn verwijdering.

  Groetjes,
  David
  ps: interessante en grote site, heb je trouwens!

 2. De opstand was een binnenlandse aangelegenheid, waar het buitenland geen boodschap aan had. Als de opstand geen kans van slagen had, dan had hij moeten worden beëindigd en niet moeten worden aangemoedigd en vervolgens gesteund vanuit het buitenland. De ware reden van het Navo-ingrijpen was het oliebelang, dat gevaar liep als gevolg van de binnenlandse onlusten. Die olie was veilig met Gadaffi aan het bewind, dus was er alle reden om de man de hand te schudden als dat te pas kwam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>