Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Argumenten voor de bierfiets

Amsterdam beer-bike
“Ach ja, verbieden is nu de trend.

Draai de ondernemer maar weer de strot om i.p.v. te gaan praten hoe het beter kan. Ik heb al jaren last van het stadsdeel Centrum, verbieden maar?”

(quote van Ard Karsten, organisator bierfietstours, op AT5.nl)

Het Amsterdamse stadsdeel centrum vroeg minister Spies (Binnenlandse Zaken) onlangs om een aanpassing in de wet zodat gemeenten een verbod op de ‘bierfiets’ kunnen doorvoeren. Nu begrijp ik best dat Amsterdammers zich soms aan het vehikel ergeren, maar toch vind ik de voordelen van de bierfiets vele malen zwaarder wegen dan de nadelen.

sticker Joy Ride Tours AmsterdamTen eerste beschadigt zo’n verbod het tolerante imago van de stad, en dat terwijl de toerismesector sowieso al een flinke dreun krijgt via de ‘wietpas’. Ook al denk ik niet dat het verdwijnen van de bierfiets Amsterdam direct een half miljoen bezoeken zal gaan kosten, toch betekent het wel weer een attractie minder.

Een andere reden waarom een verbod onzinnig is, is dat bijvoorbeeld een paardenkoets in de stad vaak nog langzamer beweegt en dat fietstaxi’s ook haast niet te passeren zijn op fietspaden. Voor wat betreft de verkeersveiligheid vormen trams en opgefokte taxichauffeurs bovendien een veel groter risico. Het verbieden komt dus neer op willekeur, meten met twee maten.

sticker 'alcohol doesn't solve any problems ...'

Mijn derde en belangrijkste bezwaar tegen een verbod op de bierfiets heeft ook te maken met veiligheid, zowel die van toeristen als van Amsterdammers. Denk maar aan het alternatieve scenario (zonder bierfiets).

Veel toeristen komen hier hooguit twee dagen ‘losgaan’ en pakken misschien nog een museumpje mee. Op zo’n bierfiets zijn ze tenminste enkele uren zoet en bovendien relatief veilig, want zittend op het vehikel en niet dwalend over wegen en paden in het chaotische stadscentrum.

graffiti magic mushrooms Riga paddo'sStel dat ze – God verhoede – na een berg paddo’s, pillen, truffels en/of spacecake in plaats van bierfietsen ook nog eigen vervoermiddelen zoals auto’s, fietsen (inclusief tandems) en scooters zouden huren? De ramp is dan niet te overzien, terwijl ze op de huidige attractie het tenminste houden bij bier en bovendien niet zelf aan het verkeer deelnemen.

Zeker als toeristen straks de coffeeshops niet meer binnen mogen hoop ik van ganser harte meer bierfietsen in het stadsbeeld te zullen zien. Daar wil ik zo nu en dan best mijn vaart voor minderen. In plaats van dat ik moet aankijken tegen die kostbare puinhopen van de Noord-Zuid-Lijn, word ik nu eerlijk gezegd erg vrolijk van de lallende toeristen die Amsterdam jaarlijks zo’n vijf miljard euro opleveren.

David Frankenhuis
(politicoloog)


Tags:        |      |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>