Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

‘Apen en zwijnen’

sticker monkey Amsterdam 2013 August aap knipoog

Hans Jansen schetst in zijn artikel ‘Apen en Zwijnen’ een onjuist en erg eenzijdig beeld van de islamitische denker Sayid Qutb en tevens van hetgeen de Koran vermeldt over de ongelovigen (HP/De Tijd, 19-11-2004).

De eerste grote fout die Jansen maakt heeft betrekking op de derde groep niet-moslims, na de joden en de christenen, die hij aanduidt met ‘heidenen’, of ‘absolute ongelovigen’. Het is niet te zeggen hoe hij aan deze term komt, aangezien het vers waarnaar hij verwijst (2:18) duidelijk onderdeel is van de verzenserie 2:8 tot en met 2:20, die de (kenmerken van de) hypocrieten of huichelaars (‘munafiqoen’) behandelt.

sticker everybody monkey AmsterdamTen tweede beweert Jansen dat ‘overheden van islamitische landen meedogenloos optreden waar het misgaat.’

Hiermee gaat hij volledig voorbij aan het door de Egyptische hoogleraar Aboe Zaid beschreven idee dat juist de terreur en indoctrinatie van deze roofstaten misschien wel de hoofdoorzaak is van het ‘islamitisch’ terrorisme. Seculiere Arabische overheden hebben oneindig veel meer bloed aan hun handen dan de ‘islamisten’.

Net als veel andere ‘arabisten’, ten slotte, behandelt Jansen vervolgens het gedachtegoed van de islamitische filosoof Sayid Qutb, ter verklaring van aanslagen op schrijvers en journalisten.

Welnu, Qutb is bijna veertig jaar geleden vermoord door de Egyptische overheid omdat hij openlijk pleitte voor vrijheid en tegen de tirannie die zijn land beheerste. ‘Mijlpalen’, zijn belangrijkste werk, is grotendeels gevuld met interessante ideeën over vrijheid en tegen geweld. Door auteurs op internet wordt Qutb gezien als de ‘islamitische John Locke’. Bovenstaande feiten doen vrezen dat Jansen zich tijdens zijn studies ongeveer net zo intens in Koran en Qutb verdiepte als Mohammed B.,

warthogs savanna juveniles Tanzania wrattenzwijnen

~ wrattenzwijntjes, Tanzania ~

David Frankenhuis

Beste David,

Hieronder de reactie van Hans Jansen.

Hartelijke groet,

Jim Schilder. HP/deTijd, 21 December, 2004

“De inhoud [van de brief] is absurd. Sayyid Qutb, de geestelijke vader van de takfir-gedachte als een soort filosoof van de vrijheden als Locke te schilderen, dat is moord op de betekenis van de woorden ‘filosoof’ en ‘vrijheid’. De passage Koran 2:8 tot 2:20 die de brief noemt, wordt niet in mijn artikel behandeld of genoemd, maar zou overigens heel goed wel over de ongelovigen kunnen handelen.

Op zijn best zou het fragment kunnen gaan om een groep die in de Koran meestal wordt voorgesteld als iets minder erg dan de ongelovigen. Omdat de passage 2:8-2:20 in mijn gewraakte artikel niet voorkomt, begrijp ik niet goed waarop ik op de uitleg van dit fragment aangevallen word.”

Tags:        |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>