Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Komt er een Syrisch-Israëlische alliantie?

tree snake green split tongue Tanzania groene boomslang

Sinds haar oprichting voerde Israël diverse malen oorlog tegen Syrië en al 45 jaar bezet het haar ‘hoogvlakten van Golan‘. Verder dan een wapenstilstand zijn de regimes intussen niet gekomen, maar tijden en belangen kunnen veranderen.

Sinds de Arabische Lente is Israël immers in toenemende mate geïsoleerd in de regio. Niet alleen raakte het de ‘kille steun’ van Egypte kwijt, waardoor bijvoorbeeld kansen op terroristische infiltratie vanuit de Sinaï woestijn toenemen, ook moet de joodse staat het al langer stellen zonder de machtige bondgenoot Turkije. De regering Erdogan vertoont steeds meer geldingsdrang in het gebied en bestaat bepaald niet uit zionisten. Wegens haar sterke economie en strategische ligging kan Turkije bovendien de Amerikanen – van wie Israël wat betreft wapens en fondsen sterk afhankelijk is – onder druk zetten, hetgeen de paranoia bij het joodse leiderschap ongetwijfeld aanwakkert. Afgezien van de interne Israëlische veiligheidsproblematiek bestaat ook nog de kans dat het de vijandige Iraniërs lukt om kernwapens te ontwikkelen.

Gelukkig voor de Israëliërs komt het sjiitische Iran zelf steeds meer in de verdrukking door omringende staten, die door soennieten worden gedomineerd. Tot overmaat van geopolitieke ramp (voor Iran) dreigt bovendien het regime van de Syrische president Assad – de belangrijkste regionale bondgenoot – te imploderen. Soennitische opstandelingen voeren er samen met gedeserteerde Syrische militairen en leden van al-Qaida een meedogenloze strijd tegen de Alawitische* minderheid die de staat beheerst.

~ Khadaffi ~

~ Khadaffi ~

Met argusogen houden de Israëliërs daarom ongetwijfeld het instabiele buurland in de smiezen. In dit kader kwam afgelopen januari legerleider Gantz vragen beantwoorden vanuit de Knesset – het Israëlische parlement – over de veiligheidssituatie in Syrië. Ondanks de historische animositeit die bestaat tussen het regime van Assad en Israël zei Ganz dat Alawieten die naar Israël zouden vluchten welkom zijn. Als de Syrische staat bezwijkt, verwacht hij in ieder geval dat deze minderheid daaronder ‘ernstig zal lijden’.

Gezien het machiavellistisch karakter van beide staten vermoed ik dat de gedachten en gesprekken inmiddels het stadium van de vluchtelingenkampen reeds lang zijn gepasseerd. De Assads willen een lot als dat van Khadaffi ongetwijfeld graag ontlopen en op hun beurt zitten de Israëliërs vast niet te springen om een al-Qaida enclave aan haar noordoostelijke grenzen. Een politiek-militair bondgenootschap met de Syriërs zou bovendien de banden tussen Israël en de Libanese verzetsbeweging Hezbollah kunnen verbeteren, evenals die met Iran.

David Frankenhuis

*Alawieten zijn een soort sjiieten met Christelijke invloeden, die Syrië sinds 1966 domineren.

Tags:        |      |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>